home nieuws thema's op maat tips training partners contact
Home Tips

Tips

Heeft u een goede tip over hoe de spelmethode te gebruiken? Mail hem ons en we plaatsen uw tip hieronder! Ook feedback op de methode, tips voor nieuwe thema's en ideeën voor andere aanvullingen ontvangen we graag ( stuur een idee ).

Als zich opgeeft voor de emailnieuwsbrief krijgt automatisch bericht wanneer er interessante tips te melden zijn of een nieuw thema of aanvulling gereed is.

Wat is seks?

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen verschillende definities hebben van het begrip 'seks'. Zie rubriek Nieuws - wat is seks? - 4 maart 2010.

Voor Vrienden & Vrijers betekent dit dat bij het bevragen van de doelgroep goed doorgevraagd moet worden over de betekenis van woorden. Want begrijpen spelcoach en deelnemer elkaar wel goed als ze het bijvoorbeeld over seks of onveilige seks hebben? Bedoelen ze dan hetzelfde?

Vragen en antwoorden

Vraag

Waar wordt de gele kleur van de dobbelsteen voor gebruikt? Er is geen set met gele kaarten.


Voor welke doelgroep/leeftijdscategorie is deze koffer gemaakt? Bijvoorbeeld:
- basisonderwijs
- voortgezet onderwijs
- speciaal voortgezet onderwijs
- Jongerenwerk
- leerkrachten
- ouders
- .......

Antwoord

We zijn inderdaad vergeten daar in de handleiding iets over te schrijven. Als je met de dobbelsteen geel gooit, kun je er voor kiezen om nogmaals te gooien of mag de speler zelf een kleur kiezen en van die stapel een kaart pakken.
Volgend jaar komen we met een aanvulling op de methode, de kleur geel wordt dan een nieuw thema.

Vriende & Vrijers is voor vele doelgroepen te gebruiken, omdat de illustraties realistisch zijn en niet kinderlijk. Ook de werkvorm, associeren op de tekeningen en je eigen verhaal er over vertellen, is voor iedereen te gebruiken.

Ik heb de spelmethode gemaakt voor mensen die wat meer moeite hebben met leren, maar mijn ervaring is dat door de tekeningen in combinatie met werkvormen, hij heel breed inzetbaar is. Om maar iets te noemen, ik heb ooit een spelmethode met tekeningen gemaakt voor dementeren (ook associeren op de tekeningen) en dat spel ook gespeeld met onder andere studenten én professionele trainers. Het werkte als een trein, er kwam ongelooflijk veel uit de gesprekken en werd ook af en toe een traan weggepinkt. Sommige casemanagers seksualiteit en seksuologen gebruiken de methode ook om over thema's in gesprek te gaan met begeleiders (hoe als ondersteuner met cliëntsituaties om te gaan). Het middel tekeningen en de werkvorm associëren werken bij elke doelgroep!

Maar er zijn een paar zaken die relevant zijn voor het bepalen van de geschiktheid voor een doelgroep:
De thema's. Thema het lichaam (hygiene, hoe een lichaam verandert als ouder wordt, kleren kopen enz enz (zie de opsomming onder 'Thema's' op deze website), is misschien minder interessant voor jongeren (zonder beperking).
- Thema seksualiteit bevat natuurlijk ook tekeningen van vrijen en geslachtsgemeenschap. Er zijn doelgroepen die daar niet aan toe zijn. Maar voor alle thema's en tekeningen geldt dat de spelleider, begeleider of wie de spelmethode dan ook gebruikt de thema's afstemt op zijn doelgroep, en dus de tekeningen uitkiest die passend zijn.
- Het zijn tekeningen van volwasssen, en dus geen tekeningen van kinderen, dus is de koffer misschien minder geschikt voor basisscholen. Of juist weer wel als ze in de laatste klas zitten.
Uiteindelijk zijn de thema's en afbeeldingen dus bepalend voor de doelgroep.